A varrás alapjai kisgyerekeknek

A varrást, az alapöltések megtanítását már egészen kicsi korban elkezdhetjük. A kemény papír, karton a legjobb megoldás erre a célra, mivel van tartása, nem gyűrődik, mint a textil, bárhol beszerezhető és könnyen lehet dolgozni vele, sikerélményt nyújt.

Hozzávalók:
– legalább rajzlap vastagságú papír, karton vagy hullámpapír
– vastag varrótű a lyukasztáshoz
– tompa hegyű tű (merkelőtű) a varráshoz
– hímzőcérna

1. Első lépésként tervezzük meg, vagyis tervezze meg a gyermek, hogy mit szeretne kivarrni. Lehet ez egy rajz, ábra, de bármilyen szöveg is kihímezhető. Ahogyan a rajz elkészítése, úgy a legyen az is teljesen természetes, hogy a rendelkezésre álló és célnak megfelelő papír és cérna színe is a gyermek saját választása legyen! Mindegy, hogy rózsaszín pirossal vagy zöld lilával; a választás lehetőségét adjuk meg mindenképp, így fogja leginkább a sajátjának érezni az elkészült munkát.

2. A megrajzolt vonalak mentén kb. 0,5 cm-es távolságokra lyukasszuk ki a kartonlapot. A papír alá tegyünk egy hullámpapírt, hogy a lyukasztásnál ne sérüljön az asztal vagy a terítő. A lyukasztást hegyes tűvel végezzük – ha a gyermek a feladatra koncentrál és a varráshoz készíti elő a munkalapot, nem sérti meg magát a tűvel.

3. Így néz ki a varrásra előkészített minta.

4. Az ábra kivarrását tompa hegyű tűvel végezze a gyermek, hogy a munka során ne szúrja meg magát. A tűbefűzés az első lépés – a merkelőtűnek elég nagy a cérna befűzésére szolgáló lyuk, nagyobb gyerekeknek biztosan sikerül egyedül is befűzni a cérnát.
A legegyszerűbb öltés, a fércöltés tanításával kezdjük: egyik lyukba le, következőnél fel – a végeredmény, mint egy szaggatott vonal.

5. A minta kivarrása során megismerkedünk az alapszabályokkal: a csomók a munka visszájára kerülnek, hogyan kell átvinni a cérnát a következő vonalra, stb. A minta lehet színes is.

Ennyire egyszerű! Ha megtetszik az öltögetés, további munkák készülhetnek. Például egy mézeskalácsember:

A fércöltés mellett a gombfelvarrással is meg lehet ismerkedni a kartonlap segítségével. A farkasfog szalag és a masni rögzítése ragasztással történt.

A varrás nem csak kislányoknak való! A fiúk is bátran ismerkedjenek az alapöltésekkel. Fejlődik a kézügyességük, a kreativitásuk.

Ti mit készítetek? Képet kérünk!

Ajánlott életkor: 5+
Időigény: kb. 1 óra
Anyagráfordítás: filléres

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük