Parafatábla hungarocellből: íróasztal fölé jegyzetfal

Az íróasztalt kétféleképpen helyezhetjük el a szobában: kilátással a szoba belseje vagy az ablak felé, vagy a fal felé fordítva. Ha ez utóbbi elrendezés mellett döntünk, akkor az íróasztal körüli falszakasz szinte kívánja az oda elhelyezendő jegyzetfalat.

Egy ilyen jegyzetfal lehet parafa, mágneses, textil, letörölhető filccel írható – de ha nem vásároljuk készen, akkor magunk is elkészíthetjük minimális költségvetéssel!

Hozzávalók:

  • hungarocell tábla, 50×100 cm-es, 2 cm vastag, barkácsáruházakban kapható, kb. 200 Ft
  • ennél néhány centiméterrel nagyobb textildarab (akár régi terítő, függöny vagy ruhadarab)
  • öntapadó réteget képező hobbifesték
  • rajzszög vagy gombostű, szög

Elkészítés

1.  Készítsük elő a területet: az asztalt pakoljuk le (ez lesz a munkaállomásunk egyben), mérjük ki a rendelkezésre álló helyet. Az előzőleg – jegyzetfal hiányában – megsérült fallal nem kell törődni, hiszen a táblánk el fogja takarni a falhibákat.

2. Miután kimértük, mekkora táblát tudunk elhelyezni az íróasztalnál, vágjuk méretre a hungarocellt. Egy egyszerű fonalfűrész vagy egy éles (recés) kés megfelelő a célra.

3. A vágásnál keletkező hungarocelltörmeléket celuxszal szoktam összeszedni. A széles ragasztószalag jobb lett volna, de kevés golyónak ez a kicsi méret is elegendő volt.

4. A kiválasztott textilt mérjük oda a táblához. Nyugodtan használjunk fel erre a célra régi anyagokat: terítőt, függönyt vagy ruhadarabokat – ezúttal egy szoknya anyagát használtam fel. A zsebet nem bontottam le – így kapott a jegyzetfal egy titkos tárolót.

Tippek az anyagválasztáshoz: vászonvastagságú szövetet válasszunk. A mintát illetően legyen sima vagy minél egyszerűbb mintájú: a falra mindenféle kis cetli, rajz, fénykép, színes miegymás fog kerülni – nagyon zavaros képet mutat, ha a háttér is erősen mintás.

5. Ragasztás. A hungarocell felületére olyan hobbiragasztót kenjünk (Pentart), ami öntapadó felületet képez – ez segít a textil rögzítésében. Az egész felületet kenjük be. 50 ml ragasztó szükséges hozzá, de javaslom 100 ml-es tégellyel beszerezni.
Amint megszáradt a ragasztó, szépen simítsuk rá a textilt.

Gondolkodtam rajta, hogy ez a ragasztás tényleg szükséges-e…. azt gondolom, a textil nagyon “lötyögne”, főleg ekkora felületen, ha nem rögzítjük. Egy ritkábban használt faliújságon talán nem zavaró, de egy napi szinten “szurkált” táblánál jobb lehet összedolgozni a két felületet.

6. Ha nagyobb tégely ragasztót vettünk (100 ml-t), akkor ugyanúgy járjunk el: kenjük be a tábla széleit, és az anyagot rögzítsük rajta. A hátlapon szintén.
Ha nincs elég öntapadó ragasztónk, akkor kreatív megoldásként kétoldalú ragasztószalaggal rögzítsük az anyagot a hungarocellen.

7. A tábla fonákján igazítsuk el a textilt a sarkoknál. Rögzítsük rajzszöggel vagy rövidebb gombostűvel (pl. amit ingek csomagolásánál használnak). A gombostűt ferdén szúrjuk be a hungarocellbe!

8. Felfüggesztés. A tábla színére gombot varrunk; az öltéseknél hátul hagyunk egy hurkot. Csak a legvégén fogjuk becsomózni: ha a két szög véletlenül nem vízszintesen lesz beütve a falba, akkor ezzel a hurokkal még állathatunk, hogy a falunk végül vízszintesen álljon.
Már csak két szög a falba, felfüggesztjük a táblát, és készen is vagyunk: a jegyzetfal birtokba vehető!

Ha tetszik, oszd meg – ha elkészíted, mutasd meg!

Ajánlott életkor: 14+
Anyagráfordítás: kb. 800 Ft
Időigény: kb. 2 óra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük