Üvegmatrica festés: tippek és fortélyok

Az üvegmatrica festés egy olyan kreatív tevékenység, ami kicsit-nagyot egyaránt elvarázsol és rögtön flow-ba röpít… próbáld csak ki, valóban így van.

Fontos: az üvegmatrica festék nem azonos az üvegfestékkel! Az üvegfesték egy tartós, el nem távolítható díszítést ad, míg az üvegmatrica festékkel egy lehúzható, eltávolítható mintát kapunk – a nevében is benne van: matrica.

Mi szükséges hozzá?

  • üvegmatrica festék: kontúr- és színes festék
  • minta
  • genotherm (“bugyi”)

Ha most ismerkedünk az üvegmatrica-festéssel, akkor célszerű készletben megvenni a festéket. Később egyenként is pótolhatjuk a gyorsan fogyó színeket.

Legjobb lefűzhető irattartó fóliát (“bugyi”) használni, mert ez kellően vastag, és az elmozdulás veszélye nélkül tartja meg a mintát.

Hogyan csináljuk?

A genothermbe tegyük bele a kinyomtatott vagy megrajzolt mintát. A sablon körvonalait húzzuk ki kontúrfestékkel. A kontúrfesték leggyakrabban fekete, arany vagy ezüst színű, de természetesen bármelyik színt használhatjuk kontúrnak.

Amint elkészültünk a minta körvonalaival, meg kell várnunk, míg megszárad. Ez viszonylag rövid idő, kb. 1/2-1 óra.

Ezután kezdhetünk neki a minta kiszínezésének. Az üvegmatrica-festéket a kontúrvonalak között egyenletesen kell eloszlatni, úgy, hogy vonaltól vonalig elterüljön. Az eloszlatáshoz használhatjuk a festék csőrét vagy akár egy fogpiszkálót. A színezés a minta bonyolultságától függően eltarthat egy ideig.

 

A színezés után hosszú várakozási idő következik: amíg teljesen megszárad az alkotásunk – ez több óra, akár egy egész éjszaka is lehet, ha este festünk.

A megszáradt matricát óvatosan lehúzzuk a műanyag fóliáról, és rátapasszuk a kívánt helyre: ablakra, szekrényre vagy egyéb sima felületre. Természetesen azokat a mintákat és olyan elrendezésben, ahogy az alkotójuk megálmodta.

Leírva egészen egyszerűnek tűnik, igaz? 🙂 Azért néhány hiba becsúszhat akaratlanul is…

Hibalehetőségek és javítási módok

A kontúrok nem érnek össze

Mikor kivesszük a nyomtatott mintát a kontúr alól, észrevehetjük, hogy a kontúrvonalak nem érnek össze. A kontúrvonalak tartják meg a kitöltő festéket, hogy ne folyjanak össze a színek, így ezt mindenképpen ki kell javítani. Természetesen úgy, hogy a hiányzó vonalakat megrajzoljuk 🙂

Nem egyenletes a kontúrvonal

Ha nem sikerült egyenletesen kinyomni a tubusból a festéket, akkor hasonló púpok keletkezhetnek. Kijavítása egyszerű: egy fogpiszkálóval elegyengetjük.

A kontúr összefolyt 1.

Ez esetben célszerű megvárni, míg megszárad a rajz. A hibás részt egyszerűen lehúzzuk, majd újrarajzoljuk. Az is egy lehetőség, hogy letöröljük a festéket, de csak akkor javaslom, ha nem áll fenn annak veszélye, hogy a jól megrajzolt vonalakat elkenjük.

A kontúr összefolyt 2.

Abban az esetben, ha az összefolyt kontúr más vonallal kapcsolódik, szintén a száradás kivárása a követendő eljárás. Amint megszáradt, ollóval kivágjuk a hibás részt, majd újrarajzoljuk.

A festék nem ér el a kontúrig, hézagos

Azért kell, hogy az üvegmatricának összefüggő felülete legyen, mert úgy lehetséges csak áthelyezni a fóliáról az ablakra. Ha folytonossági hiány van benne, az szakadásveszéllyel jár – ezt pedig nem szeretnénk, hisz elég sokat dolgoztunk vele. Javítása egyszerű: a hiányzó részeken pótoljuk a festéket, és újra megvárjuk, míg megszárad.

A kreativitás kibontakoztatása

Üvegmatricát festhetünk kész sablon szerint – vagy saját elképzelés alapján. Utóbbi esetben magunk rajzoljuk meg a mintát. Vagy a bátrabbak rögtön üvegfestékkel rajzolják a kontúrt….

Természetesen nem ragaszkodunk holmi konvenciókhoz, hogy minek milyen színűnek kellene lennie… ahogyan fenn a hópehelymintánál, úgy a mézeskalácsembernél sem akadtunk fenn ezen.

Itt a mézeskalácsnál láthatjuk, hogy a kontúrok nem érnek össze. Ez abban az esetben nem jelent gondot, ha a színezés egyféle színnel fog történni, hiszen akkor nem fog összefolyni két különböző festék.

Engedjük, hogy a gyerekek a saját elképzeléseik alapján válasszanak mintát és színt; sokkal szívesebben alkotnak így, mint ha megmondjuk, előírjuk nekik,  mit kell csinálniuk.

Léteznek előre nyomtatott műanyag figurák is, amelyeket csak színezni kell. Ezt esetleg nagyon kicsi óvodásoknál ajánlom csak, vagy abban az esetben, ha felakasztható díszt szeretnénk készíteni. Az ilyen műanyag lapok kiszínezése nem adja az üvegmatrica-festés valódi élményét, a kész minta nagyon behatárolja, mit lehet kifesteni – a lényeg pedig az, hogy szabadon alkothassunk, saját elképzelés és választás alapján.

A matrica eltávolítása

Egyszerűen le kell húzni az ablakról óvatosan. Helyezzük genothermbe (két műanyag fólia közé), így tárolható a következő felhasználásig.

Előfordulhat, hogy túl sokáig hagytuk az ablakon a matricát, és nem sikerül még darabokban sem leszedni (kiszárad; ha nagyon száraz, akkor törik). Semmi gond: az üvegmatrica-festék vízoldékony – vizes ronggyal benedvesítjük, és ahogy oldódik a festék, úgy le tudjuk törölni.

Társaságban nagyobb élmény együtt dolgozni, ha van lehetőség, hívjunk meg egy kis barátot is.

Jó munkát kívánunk!

Anyagköltség: egy alapkészlet kb. 2000 Ft (250 Ft egy tubus festék önállóan)
Ajánlott életkor:  5 éves kortól
Időráfordítás: 1-2 óra + száradási idő

Ha tetszett,  oszd meg!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük