Tojásberzselés, azaz tojásfestés hagymahéjjal

Népiesen tojásberzselésnek hívják. Egy tojásfestési technika, amihez csakis természetes anyagok szükségesek, és a legkisebb gyerekeknek is sikerélményt nyújt. A vörös- és lilahagyma héja egyaránt tökéletes, kezdjük el már most gyűjteni.

Hozzávalók:

– annyi hagymahéj, amennyi belefér a fazékba (ha nem ipari méretekben csinálod, elég egy másfél literes is, max. 3 literes)
– nylonharisnya
– apró levelek: pl. petrezselyem, zellerlevél
– tojás!!

Az elkészítés menete:

A tojásokat főzzük meg. Úgy tanultam, ha legalább 40 percig főzzük a tojásokat, akkor azok az idők végezetéig eltarthatók, mivel a belseje összeszárad egy apró borostyánszerű kővé (tapasztalatom nincs 🙂 ennyi ideig nem vártam még a tojásokkal). Hűtsük le a főtt tojásokat.

Készítsük el a festőlevet: a hagymahéjat öntsük fel annyi vízzel, amennyi belefér az edénybe. Főzzük kb. fél órán keresztül, majd ezt is hűtsük le.

A díszítő leveleket kis vízzel simítsuk a tojás héjára, majd szorítsuk rá az előzőleg kb. 15×15 cm-es darabokra vágott harisnyát, és kössük meg.
TIPP: ha a tojás héját enyhén benedvesítjük a levél alatt, akkor a festőlé nem fog a levél alá véletlenül sem bekerülni.

A harisnyával bekötött tojásokat helyezzük a festőlébe, majd főzzük fel. A hagymahéjakat nem kell leszűrni, benne maradhatnak az edényben. Minél erősebb a festőlé, azaz minél több hagymahéjat használtunk fel hozzá, annál gyorsabban festi meg a tojásokat.

Amint elértük a kívánt színt, vegyük ki a tojásokat a festőléből, töröljük szárazra, és kevés zsiradékkal fényesíthetjük.

Jó munkát kívánok hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük