Farsangi jelmezek házilag gyerekeknek, egyszerűen

A farsang arról szól, hogy kibújunk a bőrünkből és átöltözünk valami másnak. Bizonyára nagyon is van jelentősége, ki milyen jelmezt választ magának, kinek a bőrébe szeretne belebújni – akár néhány órára.

Hogyan válasszunk megfelelő jelmeezt?

Támogassuk mindig a gyerekek ötleteit, bármi-bárki is szeretne lenni, a megvalósíthatóság keretein belül. Nem kell az egyediségre és az első helyezésre törekedni – a legfontosabb, hogy a gyerekek élvezzék a jelmezben rejlő átváltozási lehetőséget, és annak érezzék magukat, akinek beöltöztek. Hagyjuk őket bátran kibontakozni, akkor is, ha valami szörnyűségest szeretnének – hiszen ijesztő figura csak így lehet egyszer egy évben!

Még egy nagyon fontos szempont van a jelmezeknél: feltétlenül legyen kényelmes! Az óvodában a gyerekek egész nap viselhetik a jelmezt, az iskolában is több órás a jelmezbál. Nem szerencsés, ha azért kell kivetkőzni, mert kényelmetlenül érzi magát benne.

Az alábbiakban bemutatunk néhány könnyen elkészíthető jelmezt: cica, nyuszi, farkas, denevér és FA. (Ez utóbbi hogy jutott a gyermek eszébe, sose fogjuk megtudni, de határozottan kitartott a választása mellett.)

Hozzávalók:

A legtöbb jelmez alapja egy meglévő ruhadarab: póló, nadrág vagy leggings. Ha van otthon, szuper, ha nincs, akkor úgy vásároljunk, hogy a későbbiekben is hordható ruhadarab legyen. Ha szükséges, megvarrhatjuk vagy megvarrathatjuk a szükséges alapdarabokat, ha lehetetlennek tűnik a beszerzése (vagy túl sok időráfordítást igényelne), pl. speciális színt szeretnénk.

A kalapok ezen leírás alapján készültek: mutatós és költséghatékony megoldás (mindössze egy karton ára, kb. 200 Ft), és sokféleképpen alakítható.

FA

Kezdjük a FA jelmezzel! Hozzávalók: barna nadrág, zöld felső, különböző zöld filcdarabok (vagy más, nem foszló anyag). Vegyünk néhány különböző árnyalatú zöld filcet hobbiboltban, vagy filcanyag-maradékot, vágjunk ki szabadkézzel levélformákat (lehet bármilyen, nem kell szabályosnak lennie!!), és egyenként varrjuk fel egy-egy öltéssel a zöld felsőre. Az sem baj, ha a használat során egy-egy levél leesik, hiszen a fáról is hullanak a levelek 😉 A kalapot készítsük el a fentebb belinkelt hivatkozás szerint zöld kartonból, majd zöld papírból vágjuk ki a leveleket és ragasszuk fel – és a FA készen is van!

CICA

Fekete felső, fekete leggings, körmöcskével fonjunk farkincát, öltögessük rá a nadrágra. Kalapja az előző minta szerint készült. Lehet turbózni fehér zoknival, fehér kesztyűvel, de ez esetben nem volt rá gyermeki igény 🙂

NYUSZI

Szinte nem is igényel leírást, a fenti séma alapján készült. Farkincának egy pompomot választottunk. A nyuszi kapott egy óriás répát: egy fehér kartonlapot a gyerekek kifestettek narancssárga vízfestékkel (nagyon élvezték!) – idő hiányában akár narancssárga kartont is vehetünk, tekerjük össze kúp formára, ragasztóval rögzítsük, a zöldje krepp papírból készül.

DENEVÉR

A fekete leggings adott. A felsőrész alapja egy kinőtt felnőtt felső szűkítésével készülhet, ha nincs a gyermek méretében megfelelő felsőrész. A szárnyhoz vegyünk régi fekete, nem használt ruhadarabokat, vágjunk ki körcikkeket, varrjuk össze. Varrás után a körcikkek alját denevérszárnyasra, azaz ívesre vágjuk, tisztázzuk, végül a nyak és a karok mentén kézi varrással rögzítsük a felsőre. Kalap a szokásos, kis fülecskékkel.

FARKAS

Hacsak nincs egy szürke nadrág-felső szettünk, varrjuk meg magunk! A szabásminták itt találhatók: leggings, felső (minden méretben). A későbbi hordhatóság és az anyagtöbblet miatt a felsőrész hosszabbra lett hagyva, és garbó nem került rá. Keze és lába kapott “szőrt”: a maradék anyagot csíkokra vágva rögzítsük egy gumiszalagra. Egy szürke farok fehér véggel feltétlen a farkas tartozéka! A lányka nem akarta a szokásos papírkalapot, így maszk készült, amihez az ihletet innen érkezett.

A legfantasztikusabb, hogy mindegyik jelmez nagyon kényelmes, viselhető darab, és jól érezték magukat benne: lehet benne ugrálni, osonni, nyújtózni, vadászni, amit csak egy állat csinálhat 🙂 Semmi “különleges” nincs bennük, éppenhogy jelzésértékűek, mégis felismerhető.

Bátran készítsétek el, szívesen segítünk, kérdezzetek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük