Redesign – mi készülhet nylonharisnyából?

Te mit kezdenél egy kupac kilyukadt, felszaladt nylonharisnyával? Erre a kérdésre várt ötleteket a Humusz Re-design pályázata is. Mivel (sajnos) ipari méretekben fogyasztom a harisnyákat, az újrahasznosításra van bejáratott felhasználási gyakorlatom…. Eddig többnyire székpárnaként szolgáló ülőkéket csináltam – ezúttal azonban egy ülőpárna készült, jó két zacskónyi harisnyanadrágból.

Az elkészítés menete

A harisnyákat csíkokra vágtam. Egy lábszárat kétfelé, illetve a nadrágrész középvarrását külön – azért, hogy viszonylag egyenletes vastagsága legyen. Annak érdekében, hogy minél kevesebb csomó legyen, ezt úgy oldom meg, hogy egy harisnyanadrágból egy darab csík készül (természetesen nem baj, ha szétvágod és csomózod, ez már inkább egyszerűsítés – szívesen segítek vagy készítek külön rajzot, ha elsőre nem sikerül).

Amint megvannak a gombolyagok, színek szerint válogatom – a rendelkezésre álló harisnyanadrágok színe adja a lehetőségeket. Az ülőpárna esetében belülről kifelé sötétedő sorrendben válogattam össze.

Elkészítettem külön az alsó és a felső felét. 6-os horgolótű, csupa rövidpálca, nehéz izommunka. A felület nem lesz egyenletes – egyrészt a harisnyák összetétele és vastagsága sem állandó, másrészt a nadrágrész mindig vastagabb – nem gond, a használat során tökéletesen ki fog lapulni, mintha úthenger ment volna át rajta 🙂

Mivel itt egy bélelt ülőke készül, így nem tartottam fontosnak levágni a belső feléről a csomók végét. Természetesen, ha lapos székpárnaként funkcionáló alkalmatosság lesz, akkor érdemes a vastagságát csökkenteni ezzel.

Az alsó és felső rész összedolgozása is rövidpálcákkal történt. Bélésnek használt székpárnát tettem bele, azok közé pedig kettő legolcsóbb ikeás párnát gyömöszöltem, úgy, ahogy van.

Hangsúlyozom: az egyenetlenségek miatt ne aggódj! Meg fog szűnni a használat során. 40 fokon mosható, könnyen kezelhető.

Íme, az elkészült ülőpárna még egyszer. Átmérője kb. 45 cm, magassága  kb. 22 cm.

Ajánlom gyerekeknek, és olyan családias hangulatú közösségi terekbe, ahol szívesen üldögélnek földközelben.

Ha elkészíted Te is, küldj róla fotót! Ha tetszik, jelezd egy lájkkal! Köszönöm 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük