Advent: gyertyagyújtás minden este?!

Nálatok hogyan történik az adventi gyertyagyújtás? Hogyan telnek az adventi vasárnapok? Nagyon kíváncsi vagyok 🙂

Nálunk gyerekkoromban nem volt szokás adventi koszorút állítani-készíteni. 2010 volt az első év, amikor saját magam adventi koszorút készítettem. Majd a következő 2011,  és nagyjából szembesültem vele, hogy csodálatos lakásdekoráció, de nem passzol a mi életvitelünkhöz: elfelejtettük időben meggyújtani vagy csak vasárnap este kirándulásból-vendégségből hazaérkezvén jutott eszünkbe a gyertyagyújtási ‘kötelezettség’.

2012 lett az én évem: Berlinben jártam, és míg a férjem elmerült a történelemben, én kihasználtam a lehetőséget a shoppingolásra – ekkor láttam meg a tökéletes adventi gyertyát!!! Számozva 1-24-ig, naponta meggyújtva. Ez az! Ez kell nekünk!!! Rögtön vettem belőle hármat; ki tudja, mikor járok erre legközelebb….

   

Fontosnak tartjuk, hogy a család együtt étkezzen, ez a kezdetektől így van: mindenki (aki éppen otthon van) együtt ül az asztalhoz. A téli időszakban az étkezésekhez gyertyát is gyújtunk – igen, reggelinél is! 🙂 Ez szertartásos szokás, sosem felejtjük el, és lám, az adventi gyertya nagyonis passzol ebbe a ritmusba!

A gyerekek imádják nyomon követni, hogy mikor ég le az aznapi “adag”, és természetesen kompromisszumot kell kötni, ki fújja el. Szemmel látható a gyertya fogyásán, ahogy közeledünk a karácsonyhoz: ez így igazi várakozás.

A rákövetkező évben minden rendben volt az előrelátó gyertyavásárlás következtében. Megint egy évvel később már elfelejtettem, hogy van-e és egyáltalán hol van a gyertya. Ennek örömére megpróbálkoztam egy saját készítésűvel, ami nem foghat ki egy kreatív anyukán, ugye 😉 Gyertya megvásárolva, gyertyadíszítő toll is, hát hajrá. Bepöttyöztem, beszámoztam 24-ig. Már az első meggyújtásnál érezni lehetett, hogy valami nem stimmel… de mi kitartottunk. Csak éppen a gyertya adta elő nagyon ráérősen… túl vastag volt, több nap alatt sem égett le az egynapi adag…. ettől függetlenül nagyon vártuk az ünnepeket (hátha a gyertya is utolér)!

Tavaly év vége felé történt velem, hogy az egyik hazai üzletben találtam egy számozott gyertyát. Rögtön megvettem, biztos, ami biztos. Idén megtaláltam a többéves berlini gyertyát is, sőt, a TIGER-ből hoztam egy újabbat is. Az idei választék így néz ki:

Ti melyiket választanátok? A mi családi kupaktanácsunk a legfrissebb gyertya mellett döntött 🙂 Ebben az évben így követhetjük a karácsony közeledtét:

Nálatok hogyan történik az adventi gyertyagyújtás? Meséljetek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük